Izletišta

Izletista u Sokobanji

sokobanja izletista

Najbliže izletište centru Sokobanje je Vrelo sa stoletnim borovima i stazama za šetnju. Ukoliko ožednite ili ogladnite tu je restoran. Ako pak pođete uz brdo, prema Ozrenu, a imate dobru kondiciju ili ste odlučili da je u Banji steknete, nemojte se pokajati. Malo šumskim stazama, malo asfaltnim putem, možete doći čak do Oštre Čuke, najviši vrh Ozrena. Odatle puca pogled na Moravsku dolinu a kroz izmaglicu vam se ukazuje zmijolika Morava.

Krenete li ozrenskim stazama, evo vas do manastira Jermenčić, Tatomirovog grada ili Ozrenske pećine. U povratku će vas šum Ripaljke podsetiti na najveći vodopad u Srbiji.

Bovansko jezero je od centra Sokobanje udaljeno oko 7 km. Bilo biciklom, kolima, autobusom ili pešice svejedno, lako je doći. Ako je vrućina, ne brinite, trebaju vam samo kupaćice. Ako volite da pecate, tu je smuđ, som, šaran i druga vrsta ribe. Pravi je raj za kampere.

Želite li da iz Sokobanje ponesete nešto iz božje apoteke, pođite na Rtanj. Rtanjski čaj, kantarion, hajdučka trava, žuti ravan, podubica i još oko stotinak vrsta lekovitog bilja, osušenog u hladu, dovoljno je da zimu provedete bez straha od gripa i prehlade.

Sokobanjaska izletišta puna su raznovrsnih posebnih mesta. Tako na Ozrenu, u krugu očne klinike postoji “kamen ljubavi”. Stolovita (usamljena) kamena stena nasred velike livade je simbol zaljubljenih. Ako se dvoje popnu na stenu zajedno i fotografišu se, ostaju zaljubljeni do kraja života.

U parku na Banjici, postoji jedno drvo – “drvo želja”. To je stablo platana sa čudnovatim kvrgama, pa onaj ko ga dotakne i nešto poželi, želja će mu se ostvariti.

Na Lepteriji, preko reke, naspram restorana, u steni je lik Bogorodice sa Hristom u naručju. Po legendi Bogorodica se tu sakrila od progona Rimljana. Svako ko pred stenom upali sveće, činiće mu se svako dobro na ovome svetu. Od izletišta Lepterija do starog utvrđenja Soko-grada ili pećine (sada restoran) stiže se laganim pešačenjem za samo petnaestak minuta.

Ozrenske livade kriju u sebi izvor “Đerđelez”. Izvor je bio poznat još iz vremena robovanja pod Turcima. Turci su pored izvora činili bogomolju za kišu a pravoslavci su se umivali radi boljeh očinjeg vida.

Izvor reke Moravice, koji je od Sokobanje udaljen 15 km, putem prema Knjaževcu, je izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti.

Iznad plaža “šest kaca” i “župana” na reci Moravici nalazi se “džentlmen plaža”. To je jedino mesto gde se ponekad okupljaju nudisti.

Ako se opredelite da posetite Vrmdžanski grad, produžite dalje, dolinom rečice Pakleš i stižete na jednu visoravan. A na toj visoravni – Vrmdžansko jezero. Oko livade pune divljih jagoda i raznog lekovitog bilja. Podalje od jezera je jedno od najbogatijih lovišta na teritoriji Opštine.

Interesantno je videti i Sesalačku pećinu, bogatu stalaktitima i stalagmitima. Nedavno je osvetljena i uređena za turiste. Nalazi se nedaleko od sela Sesalca.

I za kraj “banja u banji”. Banja Jošanica nalazi se u severozapadnom delu sokobanjske kotline. Udaljena je od Sokobanje 16 km. Ima podataka da su za lekovite izvore znali još Rimljani, a prvi pisani dokument potiče iz turskog perioda. Termomineralni izvori u sektoru ove banje izbijaju na više mesta, ali su glavni locirani na podnožju Belog brega, na oko 50 m od leve obale Jošanicke reke. Ima ukupno 8 izvora od kojih 6 imaju posebne nazive: sumporna, kisela, stomačna, (bela – dva izvora), gvozdena i reumatska voda. Sedmi izvor je označen kao “bazen”, a osmi kao “betonski bazen”. Svi su kaptirani i hidrosistemom razvedeni u dve česme, dva kupališta i dva rezervoara. Banja Jošanica leči: upale bubrega, pesak i kamen u bubregu, čir na želucu i dvanaestopalacnom crevu, oboljenje mokracnih organa, anemiju, neuroze, kožne bolesti, ekceme itd. Jošanica nema hotel, ali ima restoran za prihvat gostiju i turista. Smeštaj se može obezbediti u lepim i konfornim privatnim domovima. Nedaleko od lekovitih izvora je crkva čije freske, svakako, treba videti.