Sokobanja

sokobanja-milosev-konak-i-crkva

Najbolja vazdusna banja u Srbiji – Soko Banja

Ono što svakako privlači najveći broj posetioca banje, jeste izuzetna klima pogodna za plućne bolesti, ali ujedno , ne smemo izostaviti ni ljubazno osoblje koje je zaposleno u objektima u Sokobanji, kao ni lokalno stanovništvo koje je domaćinski nastrojeno prema svim turistima. Ono što svakako mnogo znači, jeste činjenica da se Sokobanja nalazi između Karpatskih kao i Balkanskih planina , Rtnja kao i Ozrena , što Vam dosta toga govori o gore pomenutom čistom i zdravom vazduhu, stoga ukoliko imate nekih problema sa disajnim kanalima ili tome slično, biće da je Sokobanja pravi izbor za Vas kao i za Vaše najbliže članove porodice. Stoga, Sokobanju, veliki broj ljudi, smatra upravo Kraljicom Srpskog turizma jer je u poslednjih nekoliko godina došlo do njenog procvata u turističkom pogledu pre svega , što je i te kako pogodno i mnogo znači za lokalno stanovništvo kojima je veći deo zarade upravo od turističkih dešavanja i poseta. Neizostavan je i Soko Grad koji morate posetiti ukoliko Vas put ” nanese ” u Sokobanju, to je za neupućene jedan Srednjovekovni grad, a je tu i najpopularnije izletište ovih krajeva Lepterija, koja je smeštena uz samu, Sokobanjsku Moravicu .

sokobanjska moravica -reka kod sokobanje

U neposrednoj blizini banje nalazi se slap Ripaljka , koji je periodičan i visok svega dvadesetak metara . Sokobanja je poznata po manifestaciji „Prva harmonika” , koje je i tradicionalno takmičenje harmonikaša koje se održava svake godine krajem avgusta, a koje u tom periodu privuče ogroman broj posetilaca. Kao što smo na samom početku ovog teksta naveli, vezano za čist i zdrav vazduh, Soko Banja spada u red najbolji hvazdušnih banja Srbije, koja uspešno leči bolesti respiratornih puteva kao što su astma, bronhitis i tome slična oboljenja… Ova Srpska turistička destinacija, jeste ujedno i najstarija banja u Srbiji koja se organizovanim turizmom bavi punih 180 godina i sa pravom nosi naslov “SRPSKA KRALJICA TURIZMA” . U svojoj turističkoj ponudi Sokobanja ima bogat program tokom cele sezone ( kako bi turistima u svako doba bilo pre svega zabavno i interesantno i ujedno kako bi se njihov odmor upotpuni na što bolji i potpuniji način ), kao što su “ Banjsko kulturno leto ” sa svakodnevnim predstavama i manifestacijama u centru kod Miloševog konakak kao i na letnjoj pozornici “ Vrelo ”.

park u sokobanji

Nezaobilazna su svakako i prelepo uređena izletišta od koji su najpoznatija Lepterija ( koju smo u gornjem tekstu spomenuli kao jedno od najposećenijih izletišta ), zatim tu je ujedno i Kalinovica , kao i Očno , zatim Barudžije, i svakako nezaobilazan Kamen ljubavi , Ozren , Izvor reke Moravice, Sesalačka pećina, Grudonjske vodenice, Popovica , stari Vrmdžanski grad i jezero, Bovansko jezero, kao i mnoge druge lokacije kojih zaista ima mnogo, a biće Vam potrebno više dana kako biste uspeli sve da ih obiđete i blize upoznate…  Ono što je svakako posebno zanimljivo vezano za Sokobanju, jeste njena klima koja je upravo i odgovarajuća za sve njene posetioce , a sama njena klima uslovljena je na osnovu položaja u kome je Sokobanja smeštena. Specifične klimatske karakteristike kotline uslovljene su postojanjem planinskih masiva, koji ograđuju sokobanjsku kotlinu. A neke od osnovnih klimatske karakteristike ovog područja jesu: hladne i oštre zime , topla i sunčana leta , kao i jeseni koje su daleko toplije od proleća. Danas je Sokobanja jedno od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji, koje svaako da morate posetiti, jer poseduje mnogo toga što morate bliže videti i doživeti. Sokobanja poseduje izvaredan potencijal koji ne sme ostati nezapažen, stoga dođite ukoliko niste bili i uverite se u naše reči .